Een blauw vinkje achter je naam kopen?

Gepubliceerd op 13 juli 2023 om 19:57

Sinds 10 juli 2023 kunnen gebruikers van Instagram het felbegeerde blauwe vinkje kopen, waarmee je aantoont dat jouw Instagram account 'echt' is. Op de eerste dag verkocht Instagram direct 44 biljoen blauwe vinkjes. Dat betekent maar liefst $660 miljoen extra omzet voor Instagram! Maar waarom wil iedereen zo graag een blauw vinkje? En is het de moeite waard om te betalen voor zo'n bagde? We zoeken het voor je uit!

De historie van het blauwe vinkje

Voorheen was het blauwe vinkje op Instagram vooral een statussymbool. Alleen celebrities, sporters en andere bekende gebruikers kregen van Instagram een blauw vinkje om aan te tonen dat hun profiel 'echt' was. Zo wist je als fan zeker dat je het officiële Instagram account van je idool volgde. Voor veel anderen zorgde dit blauwe vinkje voor een hele hoop frustratie. Je kon namelijk een verzoek indienen om ook zo'n felbegeerd vinkje te bemachtigen. Maar in praktijk betekende dit meestal dat je verzoek na grondige inspectie niet belangrijk genoeg werd geacht om in aanmerking te komen voor een geverifieerd account.

 

Hoe toegankelijk is het blauwe vinkje?

Inmiddels kunnen de meeste gebruikers een blauw vinkje kopen. Na een test in Australië en het Verenigd Koninkrijk is het Meta Verified abonnement nu dan ook eindelijk in Nederland uitgerold. En dat betekent dat je voor zo'n twee tientjes per maand een heus statussymbool kan kopen. Geen geld toch? Bovendien krijg je naast het blauwe vinkje ook nog eens verhoogde accountbescherming, de beste technische ondersteuning wanneer je deze nodig hebt én unieke stickers voor je Instagram stories. Zo waan jij je bijna een echte celebrity! Wat ons betreft is het inderdaad een goede deal. Instagram heeft slim ingezet op een betaalbaar abonnement, wat het blauwe vinkje voor veel gebruikers toegankelijk maakt.

 

De moeite waard om een blauw vinkje te kopen?

Maar moeten we dat Meta Verified abonnement nu massaal gaan afsluiten? Dat is lastig te zeggen... Het hangt ervan af of je een particuliere of zakelijke gebruiker bent van Instagram. En het hangt er ook van af hoeveel waarde je hecht aan wat anderen van je vinden. Voor een persoonlijk Instagram account ziet zo'n blauw vinkje er hartstikke gezellig uit, maar levert het eigenlijk weinig voordelen op. Wellicht geeft de drang naar bekendheid jouw zelfvertrouwen een boost. Anders heb je er vrij weinig aan. Voor business profielen kan zo'n blauw vinkje wel waardevoller zijn. Potentiële klanten zullen jouw bedrijf met een blauw vinkje sneller serieus nemen, waardoor jij meer omzet maakt.

 

Hoe exclusief is het blauwe vinkje?

Hoe meer gebruikers een blauw vinkje aanschaffen, hoe minder het blauwe vinkje waard wordt. Stel je voor dat álle gebruikers van Instagram een blauw vinkje achter hun naam hebben staan. Hoe weten we dan nog wie de echte bekende sterren zijn? Na verloop van tijd zal de exclusiviteit van de blauwe vinkjes vanzelf afnemen. En dan is het Meta Verified abonnement zelfs die twee tientjes per maand niet meer waard. Niemand trapt dan nog in jouw zelf verworven status. Naar verwachting komt Instagram in de loop van de tijd vanzelf weer met een nieuw statussymbool. Nog even afwachten dus...

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.